De versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus vraagt om een nieuw onderzoek onder de Nederlandse jongeren: hoe kijken zij tegen deze versoepeling aan, en welk gedrag komt hieruit voort? Uit het vijfde onderzoek van MediaTest naar de ervaringen van jongeren met het coronavirus blijkt onder meer dat de maatregelen minder in acht worden genomen en dat jongeren, ondanks de crisis, gewoon op vakantie gaan naar het buitenland.
Weet wat er leeft: de highlights
- 73% vindt demonstraties ten tijde van corona onverstandig
- Een derde sluit zich aan bij Maurice de Hond: 1,5 meter afstand overbodig
- 43% wil ook meer vanuit huis werken ná de coronacrisis
- Corona zorgt voor veel studiestress (60%): goed presteren is lastiger (46%)
- Vrouwen (46%) en Gen Z (47%): tegengaan klimaatverandering moet nú prioriteit krijgen
- Jongeren plannen vooral een bezoek aan de kapper, horeca en sportschool
- 36% boekt een vakantie, waarvan 45% naar een ander land in Europa
- Maatregelen in acht houden steeds lastiger (54%); volgens jongeren doen velen dit niet (93%)
Tegenstrijdigheid in het nieuws
De afgelopen metingen zagen we een trend waarbij jongeren de berichtgeving over het coronavirus steeds meer begonnen te mijden. Ook nu is het percentage jongeren dat het nieuws meerdere keren per dag uit zichzelf opzoekt gedaald (7%) ten opzichte van de vorige meting (10%). Jongeren zijn dan ook niet heel positief over de kwaliteit van het nieuws: 39% vindt het nieuws tegenstrijdig, en het aantal jongeren dat de berichtgeving vanuit de overheid voldoende en eerlijk vindt is afgenomen ten opzichte van anderhalve maand geleden.
Als demonstreren wel kan, waarom mag ik dan niet naar de sportschool?
Eerdergenoemde tegenstrijdigheid zien de jongeren ook terug in de (handhaving van) de maatregelen tegen het virus. Zo stelden we een aantal vragen naar aanleiding van de demonstratie tegen racisme op de Dam in Amsterdam. 54% van de jongeren heeft zich hier boos over gemaakt, vooral mannen (70%); 73% vindt in zulke grote getale demonstreren in deze tijd onverstandig. Daarentegen vinden velen dat het bestrijden van racisme nu van groter belang dan het strikt naleven van de corona-regels. Dit geldt met name voor vrouwen (30%) en voor jongeren die zich zeer betrokken voelen bij het onderwerp racisme (67%). 6% heeft zelf gedemonstreerd.
Maatregelen worden minder serieus genomen
13% geeft aan de maatregelen minder serieus te nemen sinds het protest op de Dam. Hoewel dat geen groot percentage is, laten veel jongeren weten zich minder aan een aantal maatregelen te houden dan een maand geleden. Zoveel mogelijk thuisblijven wordt door 44% minder gedaan dan een maand geleden, 28% houdt minder regelmatig anderhalve meter afstand van anderen, en 35% let niet zo goed meer op het vermijden van fysiek sociaal contact. Ook heeft maar liefst 93% het gevoel dat steeds minder mensen zich aan de maatregelen houden.
Dit belooft weinig goeds voor de anderhalve meter-samenleving. Volgens Maurice de Hond is een dergelijke samenleving en het houden van anderhalve meter afstand ook helemaal niet nodig om het coronavirus te bestrijden; ongeveer een derde van de jongeren sluit zich daarbij aan.
Nog veel stress door corona
Nu de maatregelen versoepeld zijn, worden sociale activiteiten en uitstapjes weer ingepland. We zien dan ook dat het gevoel van eenzaamheid onder jongen behoorlijk is gedaald (44%) ten opzichte van de vorige meting (56%). Ze vervelen zich bovendien een stuk minder. Daarentegen is de stress die men ervaart door het coronavirus licht gestegen (50%). Nu het studiejaar ten einde komt, blijkt ook dat studiestress door de coronacrisis groot is (60%) en dat studenten moeite hebben om goede cijfers te halen in deze tijd (46%). De studieproblemen komen meer voor onder Millennials dan onder Gen Z.
Minder geldzorgen, maar weinig te sparen
Net als bij de vorige meting zijn de financiële zorgen onder jongeren afgenomen. Zo denkt 33% dat de coronacrisis negatieve gevolgen heeft voor zijn of haar huidige werk; dit was anderhalve maand geleden nog 42%. Meer jongeren zijn ook van mening dat de overheid voldoende financiële steun verleent aan ondernemers en dat de maatregelen niet té veel schade toebrengen aan de economie. Wel zien we dat 32% van de jongeren minder inkomen heeft en 34% minder kan sparen door de coronacrisis.
Vakantie vieren
Per 1 juni kan men weer een bezoek brengen aan het zwembad, het terras of de bioscoop. We zien dat jongeren vooral hun bezoek aan restaurants (64%), overige horecagelegenheden (63%) en de kapper (47%) hebben gemist toen deze locaties gesloten waren. Veel jongeren hopen erop dat de sportscholen snel weer opengaan (43%), vooral vrouwen (48%).
Daarnaast is onlangs besloten dat vakanties naar bepaalde andere landen binnen Europa weer mogelijk zijn. De jongeren nemen dit van harte: 36% heeft een vakantie geboekt of is dit van plan, met name Gen Z (46%). 45% van de vakantiegangers gaat naar een ander land binnen Europa. 49% blijft in Nederland.
Thuiswerken de nieuwe norm?
Veel jongeren hebben hun werk thuis moeten voortzetten vanwege de coronacrisis. Uit de resultaten valt op te maken dat dit een aantal voordelen met zich mee brengt, want 43% is van plan om meer vanuit huis te werken na de crisis dan ervoor. De coronacrisis heeft 31% van de jongeren bewuster gemaakt van klimaatverandering; vooral vrouwen (46%) en Gen Z (47%) vinden dat er juist in deze tijd prioriteit moet worden gegeven aan het tegengaan hiervan.
Minder angst voor het coronavirus
Net als we vorige maand vaststelden, denkt nog steeds 22% het coronavirus al te hebben gehad. Dat percentage is de afgelopen maand dus niet gestegen. Jongeren zijn wel minder bang om het te krijgen (44%) dan bij de vorige meting (50%). De zorgen om de eigen gezondheid en die van familie en vrienden zijn eveneens afgenomen.
Over het onderzoek
Het onderzoek is in week 24 van 2020 uitgevoerd onder het MediaTest Jongerenpanel. Er zijn nu in totaal vijf metingen geweest naar de ervaringen van jongeren in de leeftijd van 16 tot 40 jaar met het coronavirus. Aan deze vijfde meting werkten 228 jongeren mee.