Resomeren zou moeten mogen

MediaTest doet ook onderzoek naar belangrijke maatschappelijke thema's.

Een op de vijf Nederlanders zou kiezen voor resomeren als alternatief voor begraven of cremeren, als dat in Nederland zou mogen. Bij resomeren worden lichamen in enkele uren veranderd in wit poeder.

Dit blijkt uit onderzoek dat uitvaartorganisatie Yarden liet uitvoeren door het bureau MediaTest. Bij resomeren worden lichamen in water en loogzout onder hoge temperatuur afgebroken, totdat een wit poeder overblijft.

Als het aan de grote uitvaartorganisaties in ons land ligt, worden we binnenkort niet alleen begraven en gecremeerd, maar ook geresomeerd. Resomeren zou goedkoper zijn dan begraven en milieuvriendelijker dan begraven en cremeren.

Onder nietreligieuzen zou zelfs bijna een op de drie (31%) voor resomeren kiezen. Het milieuvriendelijke karakter is de belangrijkste reden om deze optie te overwegen, blijkt uit het onderzoek.

Ook al bestaat er interesse, voorlopig is resomeren nog onmogelijk. In de Wet op de Lijkbezorging staat namelijk dat burgers uit drie uitvaartopties, ook het ter beschikking stellen aan de wetenschap, kunnen kiezen.Ron Bavelaar, directievoorzitter van Yarden: „Wij willen dat mensen kunnen kiezen uit alle bestaande opties. Ik hoop op een spoedige verruiming van de bestaande wet.”

Voor marktleider Dela, een coöperatie, is al dan niet resomeren „afhankelijk van de behoefte van onze leden.” Bij de nieuwbouw van crematoria houdt Dela er in ieder geval alvast rekening mee, vertelt een woordvoerder. „We zorgen voor voldoende ruimte voor die apparaten.”

Monuta zou het „als het zou mogen en de behoefte bestaat, zeker doen”, aldus een woordvoerder.

In de VS en in Canada worden overledenen al geresomeerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil nog niet officieel reageren. ,,Pas wanneer Yarden een vervolgonderzoek naar arbeidsomstandigheden bij het resomeerproces heeft afgerond, formuleren we een kabinetsstandpunt”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Wil je over dit onderwerp verder sparren of ben je nieuwsgierig geworden wat MediaTest op het gebied van onderzoek, advies of training voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Bel 020-410 00 00 of mail naar bkleijn@mediatest.nl

Bart Kleijn | Client Director