Case: UX-onderzoek voor het Kadaster

De ‘Mijn Kadaster’ omgeving van kadaster.nl was toe aan vernieuwing en personalisatie. De nieuw ontwikkelde site onderwierpen wij aan een gedegen UX-onderzoek. 

Doel

Het Kadaster registreert van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie welke rechten heeft. De website van het Kadaster heeft een persoonlijke omgeving waar zakelijke klanten kunnen inloggen. Deze ‘Mijn Kadaster’ omgeving is toe aan vernieuwing en personalisatie en wordt om die reden door het Kadaster nieuw ontwikkeld. Het Kadaster had behoefte aan inzicht in de waardering, het gebruiksgemak en eventuele verbeterpunten van de nieuwe omgeving en haar functionaliteiten. MediaTest voerde UX-onderzoek uit.

ux-onderzoek mijn kadaster

Een krachtige aanpak

MediaTest heeft kwalitatief UX-onderzoek uitgevoerd in de vorm van acht online diepte-interviews met zakelijke klanten van het Kadaster. In deze interviews toonden de interviewers van MediaTest de nieuwe Mijn Omgeving aan de respondenten. Ook werd de respondenten een aantal scenario’s met opdrachten voorgelegd. Tijdens het uitvoeren van deze scenario’s gaf de interviewer de besturing van het scherm over aan de respondent zodat die zelf over de site kon navigeren om zo de opdrachten uit te voeren.

Gedurende de interviews keken de betrokken van het Kadaster mee, zodat ze direct konden zien welke onderdelen goed werken en welke onderdelen nog verbetering nodig hebben.

Effect

De combinatie van het uitvoeren van scenario’s en het gericht doorvragen door de interviewers zorgde voor praktisch bruikbare inzicht. Aan de hand van de resultaten kon het Kadaster aanpassingen doorvoeren in onder meer de vormgeving, de navigatie en de functionaliteiten. Daarmee is een optimale User Experience gewaarborgd.

“De samenwerking met MediaTest tijdens het usability onderzoek verliep professioneel en prettig. Ze hebben duidelijk ervaring in het begeleiden van dit soort onderzoeken waardoor er goed doorgevraagd werd en we een duidelijk beeld kregen van de beleving van onze klanten. Met de uitkomsten konden wij de Mijn Omgeving verder aanscherpen.”

Ingeborg Leenders, Senior Marktonderzoek Kadaster

Interessante case?

Ben je geïnteresseerd in een UX-onderzoek? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder!

Michiel Rotteveel | Directeur onderzoek
020-410 00 00 | mrotteveel@mediatest.nl